Inspiratie

De inspiratie voor mijn werk vind ik in de oneindige variatie aan vormen en vormkrachten in de natuur. In een minutieuze detail als een dauwdruppel in een spinnenweb. Maar ook in oneindige landschappen van land, lucht en water waarin ik me groot en klein kan voelen. Soms vind ik inspiratie in iets moois wat iemand zegt, in een gedicht of in een subtiele geste. Of bij kleur in beweging, zoals het dansen van een vlinder of het opkomen van de zon.

IMG_20141019_132508    IMG_20140617_201241

Wanneer ik bijvoorbeeld naar een boom kijk zie ik niet alleen een stam met takken en bladeren. Ik beleef een majestueus levend wezen wat ademt en groeit. Waarin sapstromen hoog reiken en diep graven. De geste van een tak reikend naar licht, perfect in compositie. Een symbiose van schoonheid en functionaliteit, fluisterend wuivend in de wind. De essentie van deze levende beweging neem ik mee naar mijn atelier.

pyreneën    IMG_20140105_143431

Ook muziek is een grote passie waaruit ik inspiratie put. Zeer uiteenlopende stijlen zijn een  noodzakelijke voeding voor mijn kunstenaarsziel. Ik kan muziek beleven als vormen en kleuren in beweging, een multidimensionaal sculptuur wat zich in de chronologie van de tijd voltrekt.

IMG_20140504_203942    DSC01674

Bij voorkeur werk ik in hout of steen omdat deze levende materialen de krachten van hun ontstaan in zich dragen. Bij ieder werk absorbeer de verborgen kwaliteiten ervan en vertaal deze naar een abstracte vorm. In mijn queeste naar de essentie zijn mijn werk en leven nauw met elkaar verbonden.

etretat 2012 (12)     RMP08586

Wanneer ik naar een stuk marmer kijk kan ik me voorstellen hoe het ooit vloeibaar is geweest en door lange tijd en enorme druk is gestold en veredelt tot zijn huidige vorm. Maar met mijn voorstellingsvermogen kan ik deze gestolde massa opnieuw vloeibaar maken en tot stromen brengen. In deze stroming projecteer ik nieuwe vormen en haal weg wat niet mee stroomt.

DSC02704     IMG_20141019_164618

Ik voel door mijn gereedschap heen hoe het materiaal resoneert. Ik sla met hamer en beitel, maar luister tegelijkertijd nauwlettend hoe de steen reageert. Ook bij gebruik van elektrisch gereedschap heb ik door herrie en geweld heen heel verfijnd leren waarnemen, tastend met mijn aandacht. Ik voel door mijn slijpblad heen precies hoe diep ik zit en hoeveel impact de steen aankan zonder te breken.

IMG_20150201_132937     etretat 2012 (15)

Bij het maken van mijn autonome werk weet ik nog niet wat er uit gaat komen. Beeldhouwen wordt dan schatgraven waarbij ik mijn voorkeuren zoveel mogelijk buiten beschouwing laat. Ik haal dan overtollig materiaal weg tot de essentie overblijft.

DSC00123     strand normandie '12 (3)

In een beeld zoek ik naar beweging en balans. Ik zoek naar spanning in alle vlakken en lijnen. Ook zet ik me uiteen met de spanning binnenin het beeld. Ik zoek hierin graag de grenzen van het materiaal op waarbij mijn expertise en liefde ervoor zorgen dat de steen heel blijft en optimaal wordt uitgevormd tot een mooi verstild of spannend sculptuur.

 

 Haiku:   Tastend in materie / Maak de steen opnieuw weer zacht / En adem ruimte

 

Marc Brussee, voor kunst met passie en vakmanschap  /  Autonoom werk, Werk in opdracht, cursussen, teambuilding, Art design

Voor vragen of reacties, voor opdrachten, aanmeldingen of bestellingen kunt u contact met me opnemen via: marcbrussee@hotmail.com of 06-13355255